Voice repeaters

51.9900MHz-0.6 MHz79.7GENTON0GRC uit dienst
jan 2022
145.7000MHz-0.6 MHzGENTON0OVEcholink
439.2500MHz-7.6 MHz79.7GENTON0GRCFM
439.0875MHz-7.6 MHzDMRGENTON0GRCtijdelijk BD

De volgende projecten zitten in de pipeline :

-Een APRS repeater – door on1djj, Peter

ON0OV:

De 2m repeater is sinds 12/2/2022 gekoppeld aan echolink (tijdelijk niet beschikbaar)

GEBRUIKSAANWIJZING:

Met dtmf #2 zet je de echolink module aan op de repeater.

Als deze aan is en je wilt met een andere echolink node verbinden <node-nummer>#

Om een actieve verbinding te sluiten #

Als er geen actieve verbindingen meer zijn kan de echolink module gesloten worden met #

info ON4VVV dd 24/9/2023

TER INFO OPEN DMR NETWERK BELGIE

De Gentse DMR repeater is van netwerk verandert. Naar jaren gekoppeld te zijn aan het Brandmeister netwerk, zijn is de repeater nu gekoppeld aan het Belgische Open DMR netwerk.Hier zijn een aantal redenen voor:

  • Het Brandmeister netwerk creëert eilanden. Met de vele verschillende talkgroepen weet niemand nog niemand te vinden. De basis talkgroep 2061 wordt amper nog gebruikt. Wanneer je ze een gesprek op wil doen, wordt je al snel op de vingers getikt dat het niet de bedoeling is om op 2061 een QSO te voeren, maar dat je overgaat naar één van de dynamische talkgroepen..
  • Het Brandmeister netwerk laat calls toe op de meest exotische talkgroepen. Talkgroepen die in de meeste gebruikers hun RX lijst niet staan. Gevolg, je zit urenlang te kijken naar een bezet tijdslot zonder dat je iets hoort.
  • Het Brandmeister netwerk laat private calls toe. Zo is het al vaak voorgekomen dat buitenlandse stations een private call opzetten naar hun vrienden in hun eigen land. Gevolg je zit uren te kijken naar een bezet tijdslot zonder dat je iets hoort.

Het Belgische Open DMR netwerk wil de zaken simpel houden. Zo zijn er op tijdslot 1 maar 3 talkgroepen te gebruiken. 2061 (Vlaanderen) 2062 (Wallonië) en 206 in geval van nood (B-ears).Op tijdslot 2 is 1 talkgroep te gebruiken, namelijk 9 (lokaal).Iedere gekoppelde repeater werkt op een eigen node. Je kan met je eigen hotspot ook op die node connecteren. Op die manier kan je niet enkel de talkgroepen op tijdslot 1 bereiken, maar ook talkgroep 9 op tijdslot 2. Je hotspot wordt dus deel van de lokale groep van de repeater. Waar je ook bent ter wereld.
Op die manier hoopt het Open DMR netwerk de mensen terug bij elkaar te brengen zoals in de beginperiode van DMR. Persoonlijk heb ik op die manier veel radioamateurs leren kennen uit verschillende provincies die ik anders nooit tegen kwam. De laatste jaren hoorde ik bijna niks meer. Iedereen zat op zijn dynamisch talkgroepje.
Een ander pluspunt is dat de software achter het Open DMR netwerk open source is. Iedereen kan het gebruiken en naar wens aanpassen. We hebben dus volledige vrijheid om zelf zaken aan te passen. De laatste weken is hard gewerkt om een stabiel en betrouwbaar netwerk uit te bouwen op servers die in België zelf staan.
Als een service, voor mensen die niet zelf een DVSwitch server willen opzetten, kan op vraag een DVSwitch server instantie worden opgezet. Dit laat je dan toe om vanop je Android smartphone, of netwerk radio te connecteren op het netwerk.
Via deze link vind je een lijst van de reeds gekoppelde repeaters in België.https://www.opendmr-belgium.be/frequenties/
Dus hopelijk tot horens op het Belgische Open DMR netwerk.

Wim ON4AKH

Nu zes maanden later:

Op de voordracht enkele maanden geleden in de OVRC stelde ik de vraag wat te doen met de analoge repeater ON0GRC op 439.250 MHz. Ondertussen is de beslissing genomen en is de repeater sinds 29/12/2021 een D-star repeater geworden.

>>>opgepast wegens te weinig activiteit is dit experiment gestopt en staat het systeem weer in FM zoals ervoor.

Heel veel mensen schaffen een IC-705, IC-9700, ID-51 of ID52 van Icom aan. Al deze toestellen hebben D-star mogelijkheden.

Hierdoor is in België D-star bezig aan een echte heropleving.

Info om je toestel in te stellen:

Repeater callsign : ON0GRC B

Gateway : ON0GRC G

Frequency: 439.250 MHz

Shift : -7.6 MHz

De repeater is standaard gelinked met reflector XLX210W. Hier zijn de repeaters ON0SNW (Sint Niklaas), ON0ODS (Oudenaarde), ON0OST (Oostende), ON0AN (Antwerpen) ook op aanwezig. Met een hotspot kan je ook op deze reflector connecteren. Altijd handig om op reis eens met de thuisbasis te praten.

De laatste tijd was er analoog nogal wat passieve intermodulatie waarneembaar. Dat geeft aanleiding tot soms gekraak op de ontvangst en soms verminderde gevoeligheid. In D-star mode zal je uiteraard het gekraak niet waarnemen, maar het zal toch invloed hebben op de performantie.

>>>opgepast wegens te weinig activiteit is dit experiment gestopt en staat het systeem weer in FM zoals ervoor.

Wanneer het weer terug wat beter wordt, hoop ik de antenne installatie buiten te kunnen gaan bekijken en zien wat een oplossing kan zijn.

ON0GRC 6m

Wegens geen gebruik heb ik deze repeater buiten dienst gezet.

73’s
Wim ON4AKH.

update 9 nov 2023 door ON4VVV