Voice repeaters

51.9900-0.6 MHz79.7GENTON0GRC
145.7000-0.6 MHzGENTON0OV
439.2500-7.6 MHz79.7GENTON0GRC
439.0875-7.6 MHzDMRGENTON0GRC

De volgende projecten zitten in de pipeline :

-Een APRS repeater – door on1djj, Peter

-Een 23 cm repeater – door een groep enthousiastelingen

-Een DABnet station – door dezelfde enthousiastelingen

TER INFO OPEN DMR NETWERK BELGIE

De Gentse DMR repeater is van netwerk verandert. Naar jaren gekoppeld te zijn aan het Brandmeister netwerk, zijn is de repeater nu gekoppeld aan het Belgische Open DMR netwerk.Hier zijn een aantal redenen voor:

  • Het Brandmeister netwerk creëert eilanden. Met de vele verschillende talkgroepen weet niemand nog niemand te vinden. De basis talkgroep 2061 wordt amper nog gebruikt. Wanneer je ze een gesprek op wil doen, wordt je al snel op de vingers getikt dat het niet de bedoeling is om op 2061 een QSO te voeren, maar dat je overgaat naar één van de dynamische talkgroepen..
  • Het Brandmeister netwerk laat calls toe op de meest exotische talkgroepen. Talkgroepen die in de meeste gebruikers hun RX lijst niet staan. Gevolg, je zit urenlang te kijken naar een bezet tijdslot zonder dat je iets hoort.
  • Het Brandmeister netwerk laat private calls toe. Zo is het al vaak voorgekomen dat buitenlandse stations een private call opzetten naar hun vrienden in hun eigen land. Gevolg je zit uren te kijken naar een bezet tijdslot zonder dat je iets hoort.

Het Belgische Open DMR netwerk wil de zaken simpel houden. Zo zijn er op tijdslot 1 maar 3 talkgroepen te gebruiken. 2061 (Vlaanderen) 2062 (Wallonië) en 206 in geval van nood (B-ears).Op tijdslot 2 is 1 talkgroep te gebruiken, namelijk 9 (lokaal).Iedere gekoppelde repeater werkt op een eigen node. Je kan met je eigen hotspot ook op die node connecteren. Op die manier kan je niet enkel de talkgroepen op tijdslot 1 bereiken, maar ook talkgroep 9 op tijdslot 2. Je hotspot wordt dus deel van de lokale groep van de repeater. Waar je ook bent ter wereld.
Op die manier hoopt het Open DMR netwerk de mensen terug bij elkaar te brengen zoals in de beginperiode van DMR. Persoonlijk heb ik op die manier veel radioamateurs leren kennen uit verschillende provincies die ik anders nooit tegen kwam. De laatste jaren hoorde ik bijna niks meer. Iedereen zat op zijn dynamisch talkgroepje.
Een ander pluspunt is dat de software achter het Open DMR netwerk open source is. Iedereen kan het gebruiken en naar wens aanpassen. We hebben dus volledige vrijheid om zelf zaken aan te passen. De laatste weken is hard gewerkt om een stabiel en betrouwbaar netwerk uit te bouwen op servers die in België zelf staan.
Als een service, voor mensen die niet zelf een DVSwitch server willen opzetten, kan op vraag een DVSwitch server instantie worden opgezet. Dit laat je dan toe om vanop je Android smartphone, of netwerk radio te connecteren op het netwerk.
Via deze link vind je een lijst van de reeds gekoppelde repeaters in België.https://www.opendmr-belgium.be/frequenties/
Dus hopelijk tot horens op het Belgische Open DMR netwerk.
73’s
Wim ON4AKH.