ATV OSCAR-100

-ATV repeater ON0TVO:

De werken om een extra input te maken voor Reduced Bandwidth D-ATV op onze ATV repeater zijn met succes beëindigd.

Eenieder kan vanaf nu zijn reeds beschikbare materialen voor de OSCAR100 ook verder gebruiken om ON0TVO te werken en testen uit te voeren.

De nieuwe input staat parallel op de analoge 2350 MHz FM input en verschijn dus ook in hetzelfde vakje linksboven op het mozaïek.

Deze nieuwe input is erg polyvalent, zo kan je zowel DVB-S als DVB-S2 gebruiken, H262, H264 en H265 alsook QPSK, 8PSK, 16PSK als 32PSK.

De frequentie is 2350 MHz en de SR voorlopig 500ks, het is niet uitgesloten dat er in de toekomst testen zullen gedaan worden met nog kleinere SR, de ontvanger kan namelijk elke SR aan vanaf 150ks.

Deze nieuwe “smalle” input op ON0TVO opent perspectieven voor OM’s die veraf zitten want die betekend een verbetering van het RF budget met 6dB wat overeenkomt met een theoretische verdubbeling van de bruikbare afstand.

Albert ON4AAH komt er over zowel met een ANDALM PLUTO  als met een LIME SDR en dit zelfs met heel weinig signaalsterkte, het beeld bleef stabiel zonder blokvorming met een signaal van amper meer dan 5dB SN, we zagen ook reeds de haarscherpe beelden van Kenneth ON5KR.

Het systeem werkt (voorlopig) met een voorrangschakeling door middel van een video sync detector waarbij FM voorrang heeft op de D-ATV signalen.

Op het mozaïek blijft daardoor dus alleen het laatste beeld staan dat de D-ATV ontvanger “gezien” heeft.

Dat beeld op het mozaïek is voorlopig nog aan de donkere kant maar daar vind ik eerstdaags wel een oplossing voor.

Tijdens het bezoek van ON5KR en ikzelf hebben we eveneens een nieuwe tuner geplaatst voor de analoge 23cm input, de beste frequentie is daardoor verschoven naar 1255MHz. Deze modificatie is een verbetering van de gevoeligheid van deze input met ongeveer 10dB.

Mag ik jullie van harte bedanken voor de vele berichten van steun die ik het voorbije jaar mocht ontvangen wegens mijn poging meer leven in te blazen in het ATV gebeuren. Jullie suggesties zijn te allen tijde welgekomen.