Hoe beginnen met ATV

DE ONTVANGST VAN ON0TVO :

1-op 3CM:

Het ontvangen van die uitzendingen is veel eenvoudiger dan de meesten denken : Het volstaat de lokale oscilator van een LNB zelf aan te passen naar 9000 MHz of nog veel beter een aangepaste LNB aan te schaffen  en een oude analoge satellietontvanger  plus voor de grotere afstanden van meer dan 10km een schoteltje.
Gebruik meteen goede 75 ohmse satellietkabel, (minimaal zo’n 7 mm dik) anders zal je die na verloop van tijd toch vervangen en heb je 2 keer werk, denk er aan dat zelfs de beste kabel op 1000 MHz toch direct een verzwakking geeft van 3 dB per 10m. maak hem dus niet overbodig lang.

Uit de vele ontvangstrapporten blijkt ook dat deze ATV repeater veel verder te ontvangen is dan men zou denken, elders op deze site is de bedekkingskaart te vinden van ON0TVO en ook van enkele andere ATV repeaters zodat je op voorhand kan zien waar er ontvangst te verwachten is.

Het spreekt echter voor zichzelf dat op dergelijke frekwenties de antenne buiten moet staan en vrij zicht moet hebben in de richting v d repeater, vooral gebouwen op minder dan een km houden het signaal tegen, soms heeft men dan echter een perfecte ontvangst via weerkaatsing op een of ander gebouw. Bomen daarentegen houden het signaal niet volledig tegen, ze verzwakken het alleen maar tenzij het een erg dicht en groot bos is.
De hoogte van die schotel is dus zeer belangrijk, beter een kleine schotel die hoog staat dan een grote enkele meters lager.

Daar de openingshoek van schotelantennes eerder klein is, hoe groter de schotel hoe kleiner,  kan het uitrichten ervan  een beetje geduld vragen. (schotel 80cm is maar 1 graad)
De richting is dezelfde als die van de 2m en 70cm repeater van Gent.
Vooral de vertikale hoek (elevatie) durft echter eens parten spelen en staat dikwijls te veel naar boven.
Denk er aan dat als de schotel vertikaal staat de antenne eigenlijk ongeveer 25° naar boven kijkt.
Meestal moet je de bevestigingsklem bij schotels die groter zijn dan 40cm ondersteboven monteren of een modificatie doen om laag genoeg te geraken.
En dan durft de bevestigingbuis ook wel eens in de weg zitten, omdat je niet voldoende naar beneden kan doordraaien, in dat geval kan je de schotel ook gewoon onderstboven plaatsen.

Als vuistregel kunnen we stellen dat je als je onder de schotel doorkijkt naar de horizont deze met de onderkant net de horizont moet raken terwijl de LNB met zijn bovenkant eveneens de horizont moet raken.
Een constructie met een elevatiemotortje is natuurlijk een luxe, en kan zijn nut bewijzen bij schotels groter dan 60cm als de antenne draaibaar is opgesteld, andere ATV repeaters komen namelijk niet altijd met dezelfde vertikale hoek naar binnen, of de antennemast kan een beetje scheef staan.
Bij de ontvangst rapporten op dit forum staan een aantal rapportjes met fotos.

Heb je geen idee van de juiste richting, of lukt het niet om mechanisch die schotel voldoende te laten voorover hellen dan kan je sommige constructies ook op hun zijkant monteren, dat heeft natuurlijk geen zicht maar dan kijkt hij wel perfect horizontaal (tenminste als je bevestigingsbuis mooi vertikaal staat), let er wel op dat de LNB steeds met zijn kabelaansluiting naar beneden moet gemonteerd zijn.

Zorg er voor dat het een stabiele constructie is, want als die schotel door de wind heen en weer kan wiebelen mag je er op rekenen dat je beeld regelmatig weg floept.

Een goed hulpmiddeltje om de laatste fijntuning te doen is zo een satelliet level metertje of piepertje dat je boven bij de antenne tussen de kabel plaatst, want met over en weer geroep van boven naar beneden is dat zeer moeilijk.

Het instellen van de ontvanger nu, geef als LO frekwentie 9000 MHz in, polarisatie dus horizontaal of 18V en als ontvangstfrekwentie bijvoorbeeld voor Gent 10.180 min 9000 of 1180 MHz en als je ontvanger meerdere antenne-ingangen heeft kan je bijvoorbeeld alles wat met een LNB moet ontvangen worden (10GHz) op connector 1 instellen en alles wat analoog FM op 23cm is op de 2de zodat je de antenneconnector niet moet gaan versteken.
Ook de geluidsdraagolf moet ingesteld worden voor 6 MHz en mono, en de deemphasis op 50micro.

Elders op deze site zal je een lijst vinden met gegevens van andere ATV repeaters die je misschien ook rechtstreeks kan ontvangen. Via Gent kan je die echter ook naar ON0MCL Mechelen kijken..

Succes toegewenst, en als het lukt zien we graag je rapportje op ons forum verschijnen en indien het (nog niet meteen) lukt kijken we uit naar uw nieuwe vragen.
Denk er aan , er bestaan geen domme vragen, wij helpen je heel graag verder, en elke vraag met antwoord is dan weer nuttig voor vele anderen, ook je suggesties over deze “gebruiksaanwijzing” zijn welkom, alles is voor verbetering vatbaar.

2-op 23CM:

De ontvangst van onze repeater is hier nog eenvoudiger:

Je hebt een digitale satellietontvanger nodig en een 23cm antennetje, voor grotere afstanden boven de 15km ook misschien een voorversterker voor 23cm. Gebruik een degelijke coax kabel met laag verlies als de lengte ervan langer is dan een tiental meter.

Het uitrichten van de antenne is hier veel eenvoudiger dan op 3 CM daar 23CM antennes een veel bredere openingshoek hebben.

Stel de ontvanger in voor 1275MHz, de SR op 2000kS en de FEC op automatisch of 2/3.

3-op 6CM:

Hier heb je naast de digitale satellietontvanger ook een converter met ingebouwde voorversterker nodig en uiteraard ook een parabolische antenne of paneelantenne zoals gebruikt voor WIFI op 5 GHz.

Onze zendfrequentie is 5710MHz waarvan je de frequentie van de lokale oscillator van die converter moet aftrekken om de in te stellen frequentie op de ontvanger te weten. Bijvoorbeeld: de converter van Roberto Zech heeft een LO van 4700MHz, de RX is dus in te stellen op 5710 – 4700 of 1010MHz en de fec op 3/4. Ik heb nog een paar van die uitstekende converters te koop alsook tweedehands gaasparabolen.

Deze hogere frequentie wil zeggen dat de antenne boven alle obstakels moet uitkomen net zoals voor de ontvangst op 3 CM.

Ben je helemaal niet zeker of al het werk van opstellen van antennes zal resulteren in mogelijke ontvangst dan mag je altijd beroep op me doen om dit dmv een programma dat rekening houdt met het reliëf uit te rekenen. Ik heb daarvoor het adres ofwel de exacte GPS coördinaten van uw huis of antennemast nodig alsook hoe hoog de antenne kan geplaatst worden.

-Bijkomende informatie ingezonden door ON4AAH Albert.

Er is ook nog de mogelijkheid om met een USB stick 820T2 en de software SDRangel de beelden te ontvangen op de PC of laptop.

https://www.zendamateur.com/viewtopic.php?f=15&t=19179

Tijdens de weekend, op woensdagavonden gedurende de ATV ronde en als er op andere avonden activiteiten zijn kan je kijken via de stream met LIVE beelden verzorgd door ON5KR Kenneth.

Met vriendelijke groet, alvast succes met uw experimenten en veel kijkgenot.   

Frans ON4VVV

update: 9/11/2023