HAREC 2021

Tags: 

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #879
  ON4RLI Rudy
  Deelnemer

  De eerste lessen HAREC zitten er op. Frans, ON4VVV, loodste ons vakkundig door het “antennehoofdstuk”. We ontdekten o.a. de voor- en nadelen van een “kippenladder”, coax en andere geleiders. Elk met hun karakteristieken en specifieke inzetbaarheid, aangevuld met wist-je-datjes uit het piraten- en professioneel leven van onze lesgever. (Oeps… het moest private leven zijn)

  Vanzelfsprekend werd stilgestaan bij de soorten antennes. Van hypothetische isotrope antenne naar dipool tot schotel, en nog veel andere, passeerden de revue. Nu en dan werd “den theorie” aangevuld met didactisch materiaal uit Frans zijn privécollectie.

  Nu we de voeding en de afstraling van een antenne hadden bekeken, werd het tijd om de winst en het verlies te becijferen. Ofschoon het rekenen met dB en het hanteren van dBi en dBW en … eerst voor verwarring zorgde, werd het aan de hand van enkele voorbeelden toch stilaan duidelijk. In een vervolgles werd dit hernomen en werden terug een paar rekenvoorbeelden uitgewerkt. Frans deelde wat slimmigheden en truckjes mee, waardoor de uitwerking van een complexe formulering bijna hoofdrekenen werd. Oef… de paniekknop kon terug afgezet worden.

  Vervolgens werd bekeken hoe je ergens kon “gehoord” worden. Van grondgolf, zonnevlekken, maanreflectie tot ontvangstgevoeligheid, ruis, alle soorten weerkaatsingen, reflecties en een half alfabet aan lagen hoog boven ons hoofd, die er allemaal voor zorgen dat we verder dan voorzien een radioverbinding kunnen maken. De ene is betrekkelijk stabiel, de andere sporadisch en nog andere een toevalstreffer (vliegtuig…)

  Het was een flinke brok, maar niet onoverkomelijk. Mits voldoende zelfstudie en wat hulp bij problemen en/of onduidelijkheden, moet het zeker lukken. Dankjewel Frans.

  Voor hen die nog twijfelen: DOEN! Neem contact met de cursusleider via harec-les@ovrc.be en wie weet kun je er nog bij…

  73 Rudy ON3RLI

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.